mad igennem historien

Mad igennem historien

Foodfare Blog 0 Comments

Mad igennem historien har udviklet sig meget

Når vi idag spiser bestemte madretter på en restaurant, eller et hyggeligt spisested, har den ret i indtager været igennem en lang rejse i historien, før den landede på bordet foran jer. Her mener vi ikke fra leverandør til spistested, men selve rettens oprindelse eller mere specifikt : madens historier.

Mad historier

Vi har dykket ned i madens historiske arkiver og fundet nogle sjove historiske fortællinger om mad vi idag indtager med stor glæde, som i gamle dage blev oplevet noget anerledes eller brugt på en anerledes måde i “de gamle dage”. Når vi spiser på en lækker restaurant, så er meget af maden blevet til via en lang udvikling igennem historien. Og med mange anerledes formål end idag.

Hummeren var faktisk fattigmandskost

Længe før delikatessen kogt hummer havnede på kortet i de finere restauranters menukort, var hummeren faktisk en ussel konserves mad, der sågar også blev brugt, som gødning til markerne. Men på grund af overfiskeri endte krebsdyret med at blive en sjældenhed, og fik derfor status, som en delikatesse. Voksende priser skabte voksende status, og fortidens affaldskød blev til en delikatesse. Restauranter, forsøgte at opretholde en god standard, og de var derfor nødt til have hummer på menukortet. Også foie gras, østers og sushi startede som discountmad.

Gladiatorer indtog faktisk kun grønsager

Historiens meget omtalte Gladiatorer, indtog faktisk kun grønsager og byg. Det har flere undersøgelser af knogler fra en række grave fundet i byen Efesos i Tyrkiet vist. Den for mange nok meget overraskende diæt skyldtes faktisk ikke, at gladiatorerne ikke kunne ville spise kød, Den gav gladiatorerne et tykt fedtlag, der kunne betyde forskellen mellem liv og død i arenaen. Ifølge antropolog Karl Grossschmidt fra Wien var netop denne vegetabilske kost fyldt med kulhydrater og protein. Kosten gav gladiatorerne et tykt fedtlag, der beskyttede dem mod snitsår og samtidigt skjulte de vitale blodårer. Idag er grøntsager jo en del af retterne på de finere restauranter i Danmark, omend vi nok mere spiser dem for sundhedens skyld og ikke fordi vi skal i kamp.

Øl

Øllet har eksisteret snart ligeså længe, som mennesket på jorden. Brød og øl følges faktisk ad igennem historien og er tæt sammenknyttede. Det første øl blev nemlig fremstillet af kværnet og gæret brød. I datiden var øllet en noget mere grødet konsistens, end idag. De første spor af øl i Norden stammer fra Egtvedpigens grav, hvor hun var blevet begravet med en krukke, der rummer spor efter hvedeøl. Øllet blev hurtigt en essentiel drik for nordeuropæerne. De drak den og hyllede deres guder med øllet. Også vores danske vikinger var meget glade for øl. Faktisk så glade at de råbte “Alu, alu, laukr” – “Øl, øl og hvidløg”. Igennem middelalderen indtog både børn og voksne øl fra morgen til aften. Det skyldtes ofte at vandet var forurenet og smagte skidt. En fodnote skal dog nævnes, at øllet dengang var næsten uden alkohol, så folk var ikke fulde hele dagen.

 

Verdens ældste ost blev fundet i en ørkengrav

Erfarne forskere har gennem udgravninger i Kina fundet små stykker af ost sammen med 3.800 årige gamle mumier. Det gør det til den ældste ost i verden. Osten blev faktisk brugt, som snacks til efterlivet. De små gule snacks af verdens ældste ost er blevet fundet på mumier begravet i Kinas Taklamakan-ørken. Ifølge dygtige forskere fra Tyskland, der har analyseret osten, er osten ikke lavet med osteløbe. Osten er fermenteret ved hjælp af mikrober, der faktisk i dag bruges til at lave kefir-mælkedrikke.

Læs mere om madens historier her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *