Madkunstens æstetik

Madkunstens æstetik

Foodfare Blog 0 Comments

Madkunstens æstetik

Madkunstens æstetik er delikate mad anretninger, der taler til alle vores sanser på én gang. Æstetisk mad skal røre ved alle sanser, herunder duften, smagsoplevelsen, følelsen, og selvfølgelig udseendet og lyde, der følger med når den “knaser” mellem tænderne. Alle disse indtryk er essentielle, når det kommer til oplevelsen af mad. Derfor bør maden altid tale til alle sanserne.
Man oplever ofte en god spiseoplevelse, når der sammensættes kontraster i maden. Mange spistester tilstræber derfor at hver eneste ret på menuen indeholder gode kontraster i konsistens. Retterne skal på én gang være velkomponeret og tilbyde at både tungen og tænder mærker det sprøde, knasende og samtidig noget, der er bid i. Samtidig skal, der også være noget blødt, cremet og saftigt.

Basissmagene er det bitre, søde, sure, bittre, salt og umami

Den perfekte ret er altid er smagt til med udgangspunkt i basissmagene det bitre, søde, sure, bittre, salt og umami. Umami-smagen findes i parmaskinke, parmesanost, de saltede ansjoser og sågar i tang. De indeholder alle stoffet glutamat.

For at retterne ikke smager af det samme, er klogt at variere det, du smager basissmagene til med. Ud over sukker kan det søde også være honning, det sure kan også være vineddike osv. Det eneste sted, hvor der ikke er grund til at variere, er når det gælder salt. Her må man konstatere, at salt er salt, og at man ikke kan smage forskel på det, når det er varmebehandlet.

Et godt råd kan være at anvende sukker, når man tilsmager maden. På samme måde, som du bruger salt. Det gør en stor smagsmæssig forskel, når man tilbereder de fleste frugter og grønsager, fx i retter med tomater eller græskar.

Duften åbner for sanserne

Vi kender alle den skønne duft fra køkkenet. Det kan altid få maden til at virke meget mere tiltrækkende og appetitlig. Man oplever via duften at maden fremstår ekstra lækker. Hvis duften så matcher smagen af maden er det jo perfekt. Et godt tip er faktisk at tilberede eller lune noget af maden, lige før du bliver serverer den. Det skaber med garanti mere appetit. Gode dufte kommer via madens ingredienser og måden hvorpå du tilbereder den. (Madkunstens æstetik)

Mad bør indeholde farver

Mennesker oplever måltidet med øjnene. Derfor skal måden hvorpå maden tilberedes på fremstå delikat og tiltalende. Ud over måden hvorpå man serverer maden, bør man arbejde med farverne i anretningen. Farverne kan skabe en utrolig appetit og tillokning, igennem sit attraktive og spændende udseende.

Uanset om man anretter en varm ret, en almindelig sandwich eller en rugbrødsmad, kan man altid få den til at fremståmeget mere delikat ved at benytte mindst tre forskellige farver. Brug ikke kun gul, rød og grøn, brug også brun og hvid. Det er en god ide at lade sig inspirere af årstidens råvarer og lade farverne og pynten være det, der skaber blikfang.

Taler du til sanserne i dine madanretninger og løfter du dine retter til nye højder.

Læs mere om gode spisesteder i Jylland her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *