Alentejo

Foodfare Blog Leave a Comment

Alentejo-regionen dækker omkring en tredjedel af Portugal og vindyrkere i de resterende to tredjedele kan ofte høres klage over populariteten af ​​Alentejo-vine.

De unge røde vine er nemme at drikke, rige og frugtagtige, hvilket gør dem til kæledægger for Lissabons caféer og restauranter, men også er at finde på vinkort over hele ​​landet. De mere kraftige og robuste røde vine er fortræffelige madvine, som står utrolig godt til det danske køkken. Hvide er mere vanskeligt i det varme klima, men der findes en god håndfuld vinmagere, som laver fine vine, da der findes nogle mikro-klimaer omkring Baja, Cuba,Poralegre og især Vidigueira.

Det er en kort køretur op fra den kølige del af Algarve over bakkerne og ind i den varme sydlige del af Alentejo. Det meste af Alentejo består af bølgende sletter og bløde bakker. Rigtige bjerge findes kun i den nordøstlige del nær byen Portalegre. São Mamede bjergkæden stiger op imod grænsen til Spanien og giver den vitale køligere luft til vinmarkerne i dette område og med det et grønt frodigt landskab. Jordbunden varierer meget: skifer, rosa marmor, granit, kalksten, ofte lagt på underlag af vandholdigt ler.

DOP Alentejo har otte delregioner, som tilsammen dækker omkring en femtedel af den regionale vinregionen, men disse er sjældent set på etiketten. Det giver mening at drage fordel af navnet Alentejo (eller Alentejo Regional Wine). Syv af delregioner er grupperet temmelig centralt. Portalegre ligger godt mod nordøst med en undergrund bestående af granit ved foden af ​​São Mamede bjergene, hvor større nedbør og koldere temperaturer, især om natten, sammenlagt med mange gamle vinstokke, er med til at give vinene en unik friskhed og kompleksitet.

Borba, Évora, Redondo og Reguengos er mere typisk for Alentejo og giver fyldige, afrundede, harmonisk, og meget nemme vine at drikke. Betingelserne er mere udfordrende i Grange-Amareleja, Moura og Vidigueira med fattige kalksten-baserede jorde og i væsentlig grad varmere klima. Ikke desto mindre har den nye generation af producenter, især omkring Vidigueira, vist et stort potentiale i disse sydlige dele af Alentejo.

Den hvide Antao Vaz er stjernedrue i regionen med god syre og tropisk frugtsmag, vinder rigtig meget ved fadlagring. Arinto og Wardrobe tilbyder også dyrebar friskhed og sprødhed; hvide Diagalves, Manteúdo, og Perrum er også at finde i blandingerne af de hvide vine.
Aragonez (Tempranillo) er den mest udbredte plantede røde drue. Den røde fyldig franske drue Alicante Bouschet der ofte giver end dyb blæk farvet vin og rygradden i de røde blandinger. Alfrocheiro, Castellan og rincadeira også værdifulde druer i mange af blandingerne. Også de mindre kendte druer Moreto og Caiada indgår især i “field blends”. Begge med en tykkere skal og sen modning i oktober.

Der kan hos producenter af mere moderne stil findes importerede druetyper som Syrah og Cabernet Sauvignon.

Læs også:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.