Bacon og hamburgerryg

Bacon og hamburgerryg

Foodfare Blog Leave a Comment

Bacon

Bacon er det engelske navn for flæsk, der er saltet. Bacon stammer fra England. Danmark er storproducent af bacon, men det er en anden historie. Fra 1800-tallet blev England det store eksportmarked, af den danske svine-eksport. Det bacon, der eksporteres til englænderne, var langt fra det gammeldags saltede flæsk, som stadig omkring år 1900 stadig var almindeligt i Danmark. (Bacon og hamburgerryg)

Danskernes bacon

Det bacon, danskerne ønskede sig, var det man i England kalder streaky bacon. Det engelske bacon, hvilket man skærer af kammen, blev først introduceret på hjemmemarkedet i helt oppe i 1990’erne. Vi skal faktisk hen på den anden side af 2. verdenskrig, før røget bacon ender, som en delikat dagligvare i Danmark. Sprødstegt bacon, blev brugt, som garniture til leverpostejen. Andre bruger rigtigt flæsk i æbleflæsk. Man svøbte også bacon svøbt om pølser eller om svesker og meget andet. Hermed blev ordet “baconsvøb” født.

Hamburgerryg

Hamburgerryg er ligesom bacon et fremstillet produkt. Hamburgerrygens historie er modsat bacon, udviklet til det danske marked. I USA hedder hamburgerryget Canadian Bacon. Hamburgeryggen er oprindelig produceret, som en erstatning for skinke. Navnet stammer fra en gammel specialitet, det blev kaldt hamburgerkød. Sukkersaltet og røget svinekam blev lanceret som en specialitet lige før den 1.verdenskrig af viktualiehandler August Houlberg i København. Gastronomen Otto Bock giver Carl Neiiendam æren for at have kreeret retten hamburgerryg. Neiiendam var en af Københavns førende restauratører. En hel røget svineryg koges i vand koges i 35 minutter. Herefter tages den op og lægges i en gryde på et underlag af urter og krydderier, overhældes med rødvin og sættes i ovnen. Den steger under stadig drypning i 30 minutter. Når ryggen er smukt brunrød, tages den op på et fad, lidt sukker drysses over og den glaceres i ovnen. (Bacon og hamburgerryg)

Hamburgerryg

Hamburgerryg en populær søndagsret

Hamburgerryg dukkede første gang op i Constantins bog “Mellemretter” fra 1919. I de efterfølgende år blev hamburgerryg med gemyse, en super populær søndagsret, og fandt samtidigt også vej til smørrebrødskøkkenet. Desværre gik der discount i den, og op gennem 70’erne og 80’erne blev kvaliteten blot ringere. De stakkels rygge fyldt op med vand og fik tilsat mærkelige ting. Hamburgerryg fik samme dårlige kvalitet, som industrielle kyllinger. Der findes dog stadig slagtere, der ikke snyder med kvaliteten, hvor det heldigvis er muligt at få en god kvalitets hamburgerryg.

Læs mere om gode restauranter her.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *