Chora Bianco 2014, Agr. L’Acino

Foodfare Blog Leave a Comment

L’Acino blev grundlagt så sent som 2006 af tre gode venner; Antonello Canonico, Dino Briglio og Emilio Di Ciann (alle født i landsbyen San Marco Argentano) for udtrykke de glemte muligheder i Calabriens terroir. Som så meget andet godt her i verden, var det fra starten kun et hobbyprojekt for de tre. De havde ingen særlige vinfaglige forudsætninger, men blev alle bidt af en gal hest (muligvis i bogstavelig forstand).

Efter et års søgen, ramte Antonello endelig plet og fandt en lille vinmark beplantet med den lokale, grønne druesort, Mantonico. I 2007 producerede de således deres første vine, og i årene efter kom blends. I Chora Bianco indgår mere almindelige (LOL!) druer som Guarnaccia og Greco.  Alle vine kommer fra marker i 300-650 meters højde, hvorfor udtrykket er friskere og køligere end de typiske calabriske vine.

Vinifikationen foregår med druernes naturligt forekommende gær og gærrester. Oftest foregår det i ståltank, men brugte, franske egetræsfade bruges til druerne fra de ældste stokke med Mantonico. Som Heimat (læs: januarvinen), tilsættes en smule svovl ved flaskning, men totalsvovlen når sjældent over 25-30 mg/l.

Vinen er en sjælden mulighed for, at smage en vin fra det vilde Calabrien, men mere unikt er det, at den faktisk smager godt! Chora Bianco har en balance og ’drikkelighed’, der overgår sit område, hvor vinene oftest er overmodne, slatne sager, som kun lokale kan holde ud at hælde i sig selv. Om anvendelsen, har jeg copy/pastet fra en vilkårlig hvidvinshyldeforkant i Føtex: ”Rigtig god til både fisk, charcuteri, ost og de fleste pastaretter.” Skal det være, drikker den også godt som sig selv.

Chora Bianco 2014 informazioni:

Druer : Mantonico, Guarnaccia bianca, Greco
Jordbund: 24% sand, 36% silt, 40% ler.
Højdemeter: 300 m
Ekponering: Sydøst.
Udbytte: 50 hl/ha.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.