Den dyreste vin

Den dyreste vin

Foodfare Blog Leave a Comment

Den dyreste vin er altid bedst til prisen

For nogle år siden var jeg til en vinsmagning inde i Politikens Hus. Ved en stand med tysk riesling falder jeg i snak med et par flinke studerende ved CBS om vinene. Der er ingen tvivl om, at den bedste er den dyreste, men målt i forhold til pris, er de overbeviste om, at den næstbilligste trækker det længste strå. Jeg er uenig med dem og holder på, at den dyreste er ‘best value for the money’.

Tag det hele med i beregningen

Min argumentation bygger på, at det ikke kun er den umiddelbare hedonisitiske nydelse pr. krone, der skal med i beregningen, men også:

  1. Dine tømmermænd dagen derpå. Overvej, hvor meget du vil betale for ikke at have tømmermænd. Og indregn det derefter i den samlede pris.
  2. Den almindelige usundhed, der er ved at drikke vin. Hverken alkohol eller sukker er specielt sundt. I moderate mængder er det sikkert ok, men det ville nok være sundere (og kedeligere) slet ikke at drikke. Eller endnu bedre: Gå en tur i stedet for at drikke vin.
  3. Erindringen. De vine jeg husker er dem, der har givet mig den der helt ubestemmelige fornemmelse af, at mine smagsløg og min duftesans bliver pirret helt nedefra, mens en glæde og tilfredshed stiger op fra dybet og efterlader mig med et veltilfreds smil på læben. Så sad du på restauranten ved enden af universet, ville det være helt ok at lukke og slukke med den slurk. De vine er sjældne og som oftest dyre.

Bourgogne er et glimrende eksempel

For ikke så lang tid siden fik jeg det bekræftet til en smagning i Bourgogneselskabet, hvor vi smagte vine fra Harmand-Geoffroys årgang 2011. Vi startede med en ganske glimrende Bourgogne Rouge, der viste, at huset kan sit kram, og bevægede os derefter fra mark til mark op i gennem hierarkiet af village, lieu-dit og premier crus til vi sad med en uforlignelig Mazis-Chambertin Grand Cru (koster ca. 6 gange så meget som Bourgogne Rougen) i glasset. Dyb, koncentreret og masser af frugt samt masser af noter, der blev ved med at hænge på i eftersmagen. Det var suveræn value for the money.  Det er en af de vine, der bliver hængende i sindet, og jeg ærgrer mig kun over, at jeg skal helt til Bourgogne for at hente den, da der ikke er en dansk importør endnu.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.