Det Kinesiske Køkken

Foodfare Blog Leave a Comment

Fakta om Kinesisk Madkultur

Der er mange vandrehistorier om kinesisk madkultur, og historierne er ikke nødvendigvis forkerte, men er ofte forvrænget eller overdrevet.

et land som Kina, der har et areal på 9,6 millioner km2, mod det samlede areal i  Europa, der har 4,2 millioner km2, kan man ikke tale om én kinesisk madkultur. Ligesom der findes flere madkulturer i Europa findes der også forskellige madkulturer i Kina. Den kinesiske madkultur er blandt andet skabt gennem  samspillet af tilgængelige råvarer, traditioner, klimaforhold, naturforhold, historie, religion, historie, filosofi (yin & yang princippet), æstetik og politik.

På spørgsmålet hvad kinesere spiser, så er det mest generelle svar, at kinesere alt hvad der findes af spiseligt, men det mest almindelige er alle former for grøntsager og kød hvor det hovedsagelig er, svinekød, oksekød og kylling, samt alle former for fisk. Når man spiser fra dyr, så spiser kineserne alt på dyret af både indmad og f.eks. grisetæer, griseører, hønsefødder.

Endvidere har diverse naturkatastrofer, hvor forskellige typer hungersnød også har ført til, at kineserne blev nødt til at spise, simpelthen hvad man kunne få fat i, hvilket igen har medført, at man tilfældigvis har opdaget nogle delikatesser, som vi europæere, måske på grund af fordomme, finder lidt aparte og særpræget.

Som en hovedregel er kinesisk mad det samme som i Europa altså svinekød, oksekød og kylling, samt alle former for grøntsager.

I et kæmpe land som Kina, så har hver provins og egn sine egne specialiteter, men der regnes almindeligvis med seks hovedområder:

  • Det Nordvestlige kinesiske køkken
  • Bejiing køkkenet
  • Shandon køkkenet
  • Shanghai køkkenet
  • Sichuan køkkenet
  • Gungzhou køkkenet

Det Nordvestlige kinesiske køkken

Dette er det største Muslimske område i Kina, og er derfor præget af, at man ikke spiser svinekød, men okse-, fåre- og lammekød (som man stort set ikke spiser i resten af Kina). Den mest kendte ret fra Det Nordvestlige køkken er “Mongolsk ildgryde”, hvor en stor fonduegryde kommer på bordet, og man så selv putter de papirtynde skiver lammekød i det kogende vand, der er krydret med hvidløg og peber. Når skiverne er kogt, dyppes de i en sovs, og spises med forårsløg og sesambolle, og til sidst spises suppen, som kødet er kogt i.

Beijing køkkenet

I Beijing køkkenet bruges især krydderierne hvidløg, ingefær og soja, og hvedemels produkterne nudler, dampede brød og pandekager er også meget almindelige i Beijing køkkenet. Endvidere fås året rundt også den traditionelle nytårsret “jiaozi” (en slags ravioli). Om sommeren og efteråret har man en varieret brug af grøntsager, mens den om vinteren og  foråret mest står på kinakål og forårsløg. Kød ingredienserne i Beijing køkkenet er svinekød, kylling og and, plus forskellige slags ferskvandsfisk. For os danskere er Peking and nok den mest kendte ret fra Beijing køkkenet.

Shandong-køkkenet

Shandong provinsen har en meget lang kystlinje, hvilket Shandong køkkenet også bærer præg af, idet mange af retterne kan byde på alt godt fra havet som: Abelone, søpølse, rejer, krabber og alle mulige slags fisk, både saltvands- og ferskvandsfisk. Af kød bruger man i Shandon køkkenet mest and, kylling og svinekød. Shandong køkkenet er ikke så kendt ude i verden, men internt i Kina anses det for noget af den bedste mad standard.

Shanghai-køkkenet

Shanghai området har Kinas største udvalg af grøntsager, hvilket også præger Shanghai køkkenet, der er meget funderet på områdets kæmpeudvalg af grøntsager. Desuden indgår, kylling, and, svinekød, fisk og skaldyr, og krydderier bruges ikke meget, mens man derimod bruger olier i rigelige mængder. En anden specialitet er rød stegning, hvilket vil sige stegning af retterne med sukker, soja og vin, som ingredienser.

Sichuan køkkenet

Sichuna provinsen ligger i Kina’s ”Chili bælte”, og derfor er der rigelig med chili i de fleste retter fra Sichuan køkkenet.  I de fleste retter er der chili i rigelige mængder, og der er nogen af retterne, der er så stærke ”så sveden springer” allerede ved første bid. De stærkeste retter serveres derfor først, når den brændende chili smag er aftagende, og først efterhånden som måltidet skrider frem. Ud over and, kylling og svinekød spises meget “doufu” (soyabønne-masse) og nudler lavet af soyabønner som et godt protein tilskud til den daglige ris.

Gungzhou-køkkenet

Gungzhou køkkenet kaldes også det Kantonesiske køkken, og dette køkken er kendt verden over, idet næsten alle kinesiske restauranter udenfor Kina er Kantonesiske. Kantoneserne er også berygtede for at være “altædende”: rotter, katte, tusser, hunde, aber, slanger, for blot at nævne nogle af specialiteterne. I Guangzhou provinsen er der grøntsager året rundt, og søde sydfrugter som ananas og mango bruges i mange af fiske- og kødretterne. Sukker-glasering er et speciale i Gungzhou køkkenet, og tit ser man glasserede ænder hænge ved de små gaderestauranter. Selv betragter kantoneserne glaseret helstegt pattegris som den fornemste ret, hvor kun skindet spises.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *