Douro

Foodfare Blog Leave a Comment

Længe har regionen lagt navn og berømmelse til den berømte portvin, men Douro er nu også kendt for sine fine, rige ubefæstede vine, både røde og hvide.

Dette er en af ​​de vildeste, mest robuste og bjergrige vinregioner i Portugal. Det skærer dybt igennem landet ved floden Douro. Udfordret af tyngdeloven på de stejle skråninger langs foldens bredder er vinstokkene plantet i fattigt og udfordrende jord.

I midten af ​​regionen er de historiske smalle stenopsatte terrasser med vinstokke udnævnt til et “UNESCO World Heritage Site”, mens andre steder er de moderne terrasser bredere og understøttet af stejle jordvolde.

Vinregionen følger floden fra den spanske grænse ned til i nærheden af ​​byen Mesão Frio, omkring 90 km oppe ad floden fra byen Porto. Her stiger Serra do Marão op og beskytter området fra påvirkning af Atlanterhavet.

Regn falder hovedsagelig på den vestlige side af Marão´s rækkevidde og til en vis grad i den vestlige ende af Douro regionen, men mængden falder desto længere du kommer op ad floden og ved den spanske grænse er der næsten ørkenlignende omgivelser.

Regionen er opdelt i tre del-regioner, fra vest til øst; Baixo Corgo, Cima Corgo og Douro Superior. Den frugtbare, kølige og mere regnfulde Baixo Corgo er nærmest Seera do Marao bjergene og regionen med flest vingårde. Cima Corgo, herunder byerne Pinion, São João da Pesqueira og Tua, er centrum for en stor del af den bedre produktion – og kilden til mange af nutidens fine ubefæstede vine. Klimaet i Douro Superior er koldt om vinteren og modsat voldsomt varmt om sommeren. Regionen er den største af de tre sub-regioner.

Douro har et stort udvalg af de lokale druesorter, vinmarker og mange imponerende krogede gamle vinstokke, som giver et lille udbytte af rig og kompleks vin. Snesevis af forskellige druesorter kan stå sammen på disse gamle vinmarker. I moderne vinmarker er vinstokke plantet separat og fem druer er blevet erklæret som bedste valg for portvin: Tinta Roriz, Touriga Franca, Touriga Nacional, Tinta Barroca og Tinto Cão.

Marker med den røde frugtige og syreholdige Sousão den Vinhão er i nyere tid blevet populær. En anden ofte plantet drue i vinmarken er Trincadeira. Blandt de hvide er bemærkelsesværdige Gouveio druer, Malvasia Fina, Muscat og Rabigato Viosinho. Nogle af disse fra meget gamle vinmarker i store højder bliver brugt til en ny generation af tørre hvidvine.

Læs også:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.