Fakta om Italiensk Mad

Foodfare Blog Leave a Comment

De fleste italienske retter

De fleste italienske retter er selvfølgelig oprindeligt fra Italien, og mange af dem er flere hundrede år gamle. Den store italienske emigration til Amerika begyndte omkring starten af det 20. århundrede og mange retter fra Italien blev først populære efter 2. Verdenskrig, da  hjemvendte amerikanske soldater bragte mange italienske ting med sig – ikke mindst italienske kvinder, der havde opskrifter med sig fra alle regioner af deres hjemland.

Selv moderne italienske retter som eksempelvis Tiramisu er helt igennem italiensk i sin bearbejdning. Det er typisk italiensk at tænke på at kombinere nogle lokale specialiteter med kaffe og cognac og gøre det til en dessert, der samler det hele i stedet for et ordinært mellem- måltid med drikkevarer til.

Denne opfindsomhed indenfor madkulturen er en stor del af det, der gør italiensk mad italiensk.

Et eksempel er oregano og basilikum, der rigtig nok giver maden en smag, der forbindes stærkt med det italienske køkken. Endvidere er tomaterne og pastaen essensen af syditaliensk mad. Men tomaterne kom dog først til Italien i det 16. århundrede (fra den nye verden) og pasta kom fra Asien. Længe for renæssancen havde italiensk mad en særegen karakter, og mange af de italienske krydderier bruges også andre steder i verden.

Italiens køkken

Italiens køkken har som regel ikke en hovedret, men flere mindre retter med lige stor betydning. Man skelner mellem hverdagskost baseret på en pastaret og en kød- eller fiskeret med grøntsager, evt. ost, og et fest- eller selskabsmåltid. Et festmåltid består ofte af antipasti, appetitvækkere, fx den lufttørrede skinke fra Parma eller San Daniele, efterfulgt af en eller flere primi piatti, fx suppe eller en pastaret, hyppigt garneret med stuvning eller sauce, fx pesto, og drysset med reven parmesanost. Derefter følger en ”secondo”, en fiske- eller kødret med ”contorno”, tilbehør af grøntsager, og til sidst en ”dolce”, en dessert. Kød spises oftest i begrænsede mængder, tilberedt i raffinerede former som fx carpaccio (råt kalvekød i skiver) og straccetti (oksekødstrimler stegt på panden). Det store udvalg af søde sager kan variere fra den norditalienske tiramisu (kaffe- og kakaokage) til de klassiske cantuccini (mandelkager) fra Siena og Syditalien.

Det er ikke kun oprindelsen eller ingredienserne, der præger det italienske køkken – selvom de bestemt er en stor del af resultatet. Det er også i høj grad opfindsomheden i at tage den enkleste liste over ingredienser og fremstille til et mesterværk, der gør italiensk mad til noget særligt. Den kulinariske perfektion er i virkeligheden det, der gør italiensk mad italiensk.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *