michelingstjerner

GADESÆLGER FÅR MICHELIN-STJERNE

Foodfare Blog Leave a Comment

GADESÆLGER FÅR MICHELIN-STJERNE: ET MÅLTID KOSTER 10 KRONER

I madboden Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice & Noodle i Singapores Chinatown-distrikt kan du få verdens angiveligt billigste Michelin-måltid. Det kan være dyrt at følge Michelin-guidens anbefalinger til spisesteder, men det behøver det ikke at være. Tag bare Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice & Noodle i Singapore, der netop har fået en stjerne i den første udgave af Michelin-guiden for det asiatiske land. Her kan du få et måltid for to Singapore-dollar, eller hvad der svarer til ti kroner. Men Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice & Noodle er heller ikke, som Michelin-stederne er flest. Der er nemlig tale om en mad bod.

Læs også om Fine food festivals her.

Bodens ejer er den 51-årige Chan Hon Meng

Bodens ejer er den 51-årige Chan Hon Meng. Han har haft stedet i Singapores Chinatown-distrikt i 35 år. Og han blev mildest talt overrasket, da han blev inviteret med til gallaarrangementet for den første Michelin Guide Singapore.

“Da jeg fik invitationen blev jeg usikker. Jeg spurgte dem, om det var en joke,” siger Chan Hong Meng i en video hos Michelin Guide Singapore. “Kan en gadesælger overhovedet blive nomineret?,” spurgte han en repræsentant fra Michelin og fik svaret “Vi bedømmer kun maden – ikke stedet.”

Feltarbejde

Chan Hong Meng kommer oprindeligt fra Malaysia og har drevet boden i 35 år. Vi spurgte Michelin Guide Singapore, hvordan de er blevet opmærksomme på Mengs bod.

“Redaktørerne for Michelin-guiden allokerer de forskellige områder, der skal inspiceres og tildeler dem til inspektørerne,” skriver Jaslyn Low, PR-kontakt hos Michelin Guide Singapore i en mail.

“Inden inspektørerne går på gaden forbereder de sig: De følger med i pressen, læser kundeanmeldelser, spørger hoteller og butiksejere. Det er rigtig feltarbejde,” skriver Jaslyn Low uden dog altså at svare helt konkret på, hvordan Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice & Noodle er kommet i Michelins søgelys.

Flere inspektører har spist der

Michelin-guiden er notorisk kendt for sit hemmelighedskræmmeri, og de vil heller ikke afsløre, hvor mange gange de har spist Mengs kylling og nudler, før de besluttede sig for at give ham en stjerne.

Men, skriver Jaslyn Low:

“Flere forskellige inspektører skal være enige om vurderingen af restauranten, før vi giver dem en eller flere stjerner.”

Helt overordnet har Michelin-guiden fem kriterier, den bruger til at bedømme, om den anbefale et spisested eller ej.

De fem er:

– Kvaliteten af ingredienserne.
– Beherskelse af smag og madlavningsteknikker.
– Om man kan fornemme kokkens personlighed i maden.
– Value for money.
– Konsistens – både over tid, men også på tværs af menuen.

Flere billige Michelin-spisesteder

I alt blev 29 spisesteder tildelt stjerner i den første Michelin-guide for Singapore. 22 et-stjernede, seks to-stjernede og en enkelt tre-stjernet.

Også et andet lavpris-spisested fik en stjerne: Hill Street Tai Hwa Pork Noodle. Chan Hong Mengs biks er dog den eneste deciderede bod – altså hvor der ingen siddepladser er. Se listen hos Michelin Guide Singapore. Det er i øvrigt ikke første gang, at Michelin-guiden uddeler stjerner til lavpris-spisesteder.

Det er også sket i Hong Kong, hvor bl.a. dimsum-restauranten Tim Ho Wan og Yat Lok med speciale i stegt gås har fået stjerner. Begge steder kan man ifølge Michelin-guiden få et måltid for omkring 25 kroner. I forindelse med uddelingen af en Michelin-stjerne til den første madbod har folkene bag guiden fået lavet den lille video om Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice & Noodle.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.