GLUTEN – HVAD ER DET

GLUTEN – HVAD ER DET

Foodfare Blog Leave a Comment

Gluten er et protein

Gluten er et protein, der findes i de klassiske danske kornsorter hvede, rug, havre og byg. Proteinet er det der får dejen til at hæve, hvilket vil sige, at jo højere glutenindhold en meltype indeholder, des bedre er dennes evne til at hæve.

Indholdet af korntypernes glutenindhold varierer altså – hvor hvede har et højt indhold har rug et langt lavere. Det betyder, at har man ikke decideret cøliaki kan det være, at man reagerer på hvede, men stort set ikke på rug. Ikke desto mindre findes der gluten i alle fire sorter, og vil man undgå gluten bør man derfor undgå dem alle.

Ud over de rene meltyper, findes gluten gemt i mange færdigprodukter. Det er derfor vigtigt altid at kigge på ingredienslisten når man handler. Nedenfor

KORN OG GRYN – INDEHOLDER GLUTEN

Hvede: Hvedemel, durumhvede, sigtemel, fuldkornshvedemel, grahamsmel, hvedekim, hvedekerner, spelt, emmer
Rug:
rugmel, rugkerner
Havre: havremel (müsli), havregryn, havreklid
Byg:
byggryn

Vær derfor opmærksom ved køb af brød, kager, kiks, rasp, pasta, bulgur, couscous og melblandinger, da der her indgår en eller flere af ovenstående.

KORN OG GRYN – NATURLIG GLUTENFRI

Majs: Majsmel, majsgryn, majsstivelse, polenta
Kartoffel:
kartoffelmel
Ris:
alle ristyper, fuldkorns rismel, fin rismel
Boghvede
: hele boghvedekorn, boghvedemel
Quinoa:
hel quinoa, quinoamel
Soja:
sojabønner, sojamel
Kikærter:
hele kikærter, kikærtemel
Hirse:
hirse, hirseflager
Kokos:
kokosmel
Hampmel
Tapioka
Kerner:
sesamkerner, græskarkerner, solsikkekerner, hørfrø

ANDRE PRODUKTER UDEN GLUTEN

Kylling, kød og fisk: alt fersk kylling, kød og fisk, der ikke er blandet til fars er glutenfrit.
Æg
Grøntsager og frugt
Linser, bønner og nødder:
alle former for linser, nødder og bønner er glutenfrie

SKJULT GLUTEN

Soja sauce – køb i stedet Tamari/Änglamarks glutenfri soja sauce
Færdige retter/produkter:
sovs, paté, farsprodukter (frikadeller, fiskefrikadeller, grillpølser, spegepølser)
Cornflakes –
selvom cornflakes er lavet af majs findes der spor af gluten i langt de fleste (f.eks. Kellog’s).  Urtekram laver en glutenfri udgave

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.