Vinsmagning

Guyot

Foodfare Blog Leave a Comment

Charles Guyot 1860

Guyot blev første gang introduceret af Charles Guyot i 1860. Systemets ide er, at man hvert år udtager en eller to førsteårsgrene fra hovedplanten og opbinder den/dem til en vandret tråd. På disse grene sidder der en række knopper, hvorfra dette års grene gror. Hvert år erstattes modergrenen/grenene med en ny førsteårsgren, og sådan fortsætter systemet.

Guyot-systemet adskiller sig fra Cordon systemet, der ellers var det gængse system i 1860, ved at man hvert år udskifter modergrenen, som er opbundet til det vandrette stykke ståltråd, så dette træ aldrig vokser sig tykkere end et par centimeter.

På denne måde kan vinbonden begrænse mængden af kulhydrater som vinstokken har til sin rådighed, da disse lagres i træet efter princippet, at desto tykkere træet er, desto flere kulhydrater kan træet lagre. Ved at begrænse mængden af kulhydrater, begrænses vinstokkens vækst også, hvilket kan være en stor fordel, da mindre vækst giver druer af en bedre kvalitet. Systemet benyttes hovedsagligt i områder, som er kølige men ikke så kolde, at vinstokken risikerer at frostsprænge (ved minus 20 grader). Dette er blandt andet Bordeaux, Toscana, Margaret River i Australien, visse steder i Californien og i alle Tysklands vindistrikter (Riesling har et specielt hårdt træ, så det stort set er immunt overfor frostspringninger).

Fordelene ved Guyot er som følgende:

1. Man begrænser vinstokkens vækstpotentiale.

2. Man kan meget let udøve canopy management (løvdække kontrol) og dermed udligne visse klimatiske mangler i den enkelte årgang.

3. Når man sprøjter, behøver man ikke at bruge så meget sprøjtemiddel. stor chance for beskadigelse.

4. Man kan let arbejde med maskiner i vinmarken.

5. Man kan maskinhøste.

6. Det er lettere at komme flerårssygdomme til livs i vinmarken, da man skifter en del af træet.

Ulemperne ved Guyot

1. Vinstokken er mere udsat ved ekstrem kulde om vinteren, da den ikke lagrer ret mange kulhydrater, som ellers virker som en slags kølervæske.

2. Skal beskæres af trænet personale.

3. Selve beskæringen tager 3–4 gange så lang tid, som det er tilfældet for Cordon-systemet.

4. Er dyrt at etablere i en nyplantet vinmark blandt andet pga. store omkostninger til udstyr i marken

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *