Historien bag rødvin

Foodfare Blog Leave a Comment

Historien bag rødvin

Siden mennesket for over 8000 år siden opdagede vin, har verden ikke været den samme. I mange af historiens største civilisationer, har vin spillet en central rolle i tilværelsen. Den græske vingud Dionysus og den romerske Bacchus repræsenterede begge vin, og både indenfor kristne og jødiske ritualer har vin spillet en stor rolle. Hvor man i dag nok ikke forbinder vin med noget direkte religiøst, i hvert fald ikke i traditionel forstand, så er der dog stadigvæk en fascination omkring den alkoholiske drik, som ikke er til, at tage fejl af.

Det gode liv

Få andre nydelsesmidler er som rødvin, med til at definere det gode liv. Verden over dyrkes rødvinen som noget helligt, og mange nationer har stolte rødvinstraditioner, som strækker sig langt tilbage i tiden. Det er således heller ikke nogen overraskelse, at rødvinsindustrien i dag er enorm, og strækker sig vidt, fra de klassiske franske vindistrikter, til Sydafrika, Chile og Argentina samt stort set alle andre kontinenter. Er der mulighed for, at dyrke druer, gøres der næsten med sikkerhed et forsøg herpå.

Denne uendelige stræben efter fornyelse af rødvinen, kombineret med stolte traditioner for smag og fremstilling gør, at rødvinen på én gang er et statisk produkt, men samtidigt også konstant fornyes, ændres og kultiveres. Det faktum, at eksempelvis skiftende vejrforhold præger vinen, og at rødvinsproduktionen altså ikke er hundrede procent i vinbondens hænder, gør rødvinene spændende og dynamiske. Måden hvorpå rødvinen i sådan grad præges af naturen blandet med den euforiserende effekt, giver rødvinen et næsten guddommeligt præg.

Måske var det netop fascinationen af dette, som skabte vinguder som Dionysus og Bacchus. Naturen og omgivelserne er med til, at forme vinhøsten år for år. De somre, hvor det så sker, at temperatur, fugtighed og elementer går op i en højere enhed, bliver resultatet årgangsvine, hvor rødvinen føles som et flygtigt glimt af himmelen. Næsten som, at guderne har smilet til os.

Facination af rødvin

Måske skal en af grundende til den moderne fascination af rødvin og grunden til, at den stadigvæk indtages med ligeså stort velbehag som for tusinder af år siden, også findes i den traditionelle fremstillingsmetode. På samme måde, som et håndlavet jakkesæt eller et renæssancemaleri, er det den menneskelige og sympatiske fremstillingsmetode bag rødvin, som imponerer, men samtidigt også er genkendelig. Til trods for praktiske foranstaltninger, så er rødvinsproduktion i sin grundform, stort set den samme som altid.

Rødvinsbonden kan kun til dels kontrollere hvordan slutproduktet bliver, en del af det er overlag til naturen, og måske findes der en tryghed i dette. Det faktum, at til trods for digitale medier, global opvarmning og fiskedød i verdenshavene, så kan man stadigvæk læne sig tilbage, og for en kort stund glemme det hele og nyde et glas rødvin. Ikke fordi rødvinen repræsenterer apati, men fordi vi mennesker i dag, præcist som grækerne og romerne, har brug for, at slappe af i godt selskab.

På den måde tager man del i en kultur og tradition, som har rødder helt tilbage til civilisationernes vugge, og som stadigvæk den dag i dag er en stor del af vores identitet. Rødvinen repræsenterer ikke et særligt tilhørsforhold eller en politisk retning, men er derimod universel. Den kan nydes på tværs af klasseskel og til enhver lejlighed, både mandag aften i rækkehuset og til nytårskuren på Amalienborg. Rødvinen er altså universel og hører ikke til i nogen bestemt skuffe.

Vi kan derimod den dag i dag nyde den i sin reneste form, præcist som man kunne for 8000 år siden. Selvom vi kender til det meste af kemien bag rødvin, og at der i teorien er tale om så simpel en gæringsproces, så er der stadigvæk en ukendt faktor. De små nuancer i rødvinene, som gør at vi fortrylles, forundres og forelskes i rødvine – og vi elsker det!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *