Hvordan jævner man en sovs?

Hvordan jævner man en sovs?

Foodfare Blog Leave a Comment

Står du med en sauce der er for tynd, og du gerne vil have den gjort tyk skal du jævne den. Der findes mange forskellige typer jævninger, som tilsættes lige inden sovsen eller saucen er færdig og kan serveres.

Her finder du fremgangsmåden på jævning med kartoffelmel, majstivelse, æggeblomme og fløde samt en blanding af smør og mel.

Jævning med kartoffelmel

Kartoffelmel kan anvendes til at jævne en brun grundsauce og sauce, der laves af rettens kogevæske f.eks. stegevæsken fra en gammeldags oksesteg eller en sammenkogt gryderet.

Jævning tilsættes til sidst, ellers mister den sin effekt, hvis den simre mere en 2-3 minutter. Resultatet bliver en lettere sauce – nærmest sirupsagtig.

Til jævning af 5 dl væske

  • 2 tsk. kartoffelmel
  • 2 spsk. Koldt vand eller fond

Kartoffelmel og vand blandes sammen og piskes derefter i den kogende væske indtil du er tilfreds med konsistensen.

Jævning med Majstivelse

Majstivelse som jævning er god til søde saucer og asiatisk mad. Jævning med majsmel bliver mere klæbrig og kan koge i længere tid uden at blive tynd modsat jævning med kartoffelmel.

Til jævning af 5 dl væske

  • 2 tsk. majstivelse
  • 2 spsk. koldt vand eller fond

Majstivelse og vand piskes sammen inden den piskes ned i den kogende væske. Tilsæt jævningen lidt efter lidt indtil saucen har den rette konsistens.

Jævning med æggeblomme og fløde

Denne jævning bruges blandet andet til afrunding af en god fyldig og cremet sauce, som f.eks. bechamelsauce eller persillesovs.

Tilsæt blanding lige inden servering, da saucen skiller, hvis den opvarmes for længe eller genopvarmes.

Til jævning af 5 dl væske

  • 1 æggeblomme
  • 2 spsk. Fløde

Start med at pisk æggeblomme og fløde i en skål. Pisk derefter lidt af den varme sauce i æggeblandingen.

Tag nu saucen af varmen og pisk æggeblandingen i saucen. Sæt saucen tilbage på varmen og varm op under konstant piskning, indtil den begynder at blive tykkere.

Tip: Hvis saucen ikke indeholder mel skal man passe på saucen ikke kommer op at koge da den så vil skille. Er saucen baseret på mel og smør, varmes den op til kogepunktet igen efter at æggemassen er tilsat.

Jævning med smørbolle

En smørbolle eller beurre manié som det retlig hedder på fransk er en blanding af smør og mel. Jævningen giver både smag og en fyldigere konsistens, og kan redde en intetsigende sauce i sidste øjeblik.

Til jævning af 5 dl væske

  • 45g smør
  • 45 g mel

Start med at arbejde smørret smidigt med en gaffel og arbejd melet ind i smørret lidt efter lidt. Når du skal jævne saucen lægger du små stykker af beurre manié i den kogende sauce og pisker hurtigt. Smørret vil smelte og fordele melet jævnt i saucen, der bliver tyk med det samme. Fortsæt med at tilsætte små stykker af beurre manié til saucen har den ønskede konsistens.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *