LAKTOSE – HVAD ER DET

LAKTOSE – HVAD ER DET

Foodfare Blog Leave a Comment

Er man allergisk overfor laktose kan man ikke tåle mælkesukkeret

Er man allergisk overfor laktose kan man ikke tåle mælkesukkeret, der findes i al komælk og i mindre grad også i gedemælk. Når man ikke kan tåle laktose skyldes det, at man ikke producerer nok af enzymet laktase, der normalt nedbryder laktosen, når denne rammer tyktarmen.

Som nævnt findes der laktose i alle produkter lavet af komælk og også gedemælk. Dog kan mange, der har en mild grad af laktoseintollerans godt tåle mindre mængder gedeost.

Laktose findes også skjult i mange produkter, og det er derfor vigtigt altid at tjekke ingredienslisten før man køber færdigprodukter.

INDEHOLDER LAKTOSE

Komælk: skummetmælk, kærnemælk, minimælk, letmælk, sødmælk, madlavningsfløde (indeholder også gluten), piskefløde, smør

Gedemælk: gedemælk, gedeost

Ost: flødeost, hytteost, gedeost, mozzarella, skæreoste (ved oste der har modnet mere end 7 måneder nedbrydes laktosen af modningsprocessen. Dog ikke mælkeproteinet, der er problemet ved mælkeallergi)

SKJULT LAKTOSE

Færdigprodukter: sauce, dressing, paté

ALTERNATIVER

Smør –margarine eller olie

Mælk – sojamælk, rismælk, mandelmælk. I store mængder er sojamælk ikke sundt, da det har et højt østrogen niveau. Vær opmærksom på, at havremælk indeholder gluten.

Fløde – til mange retter kan man bruge kokosmælk.

Desuden udbyder flere mejerier (blandt andet Thiese) nu laktosefrie produkter. Disse indeholder dog stadig mælkeprotein, og kan derfor kun indtages hvis man er laktoseintollerant og ikke egentlig mælkeallergiker.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.