Lissabon

Foodfare Blog Leave a Comment

Nordvest for hovedstaden Lissabon ligger vinregion Lissabon, som indtil for nylig var kendt som Estremadura. Der laves en stor mængde vin her, hvoraf en stor del af denne laves i kooperativer i en bred vifte af stilarter og kvaliteter. Denne region, hvor den “regional vin” Lissabon er fremherskende, har også ni DOC.

Lissabon er en lang tynd region, som løber op langs ​​Atlanterhavet. Uundgåeligt er vind et naturligt element fra ​​kysten – hvilket også er med til at tilføre den livsvigtige vind til  vindmøllerne placeret i de bølgende bakker. Ikke underligt bliver regionens vinstokke udsat for en del stress og er hårdt presset til at modne deres druer. En lille passage ind i landet, dog med en rygrad af bakker og bjergkæder, giver en vis beskyttelse til de mange østlige dele af Lissabon-regionen.

En række af de øverst beliggende vingårde i Lissabon er i eller omkring DOC regionen Alenquer, hvor de ligger gemt bag østlige del af Serra Montejunto og derfor har et varmere, mindre blæsende og tørre område. Druer modnes godt og især de røde vine kan være topklasse.

DOC Arruda er ligeledes beskyttet bag bakkerne lidt syd for Alenquer. De to DOC sammen med DOC Torres Vedras (belligende øst fra Alenquer dog mere blæsende og køligt), ændrede restriktionerne i 2002, som har givet mulighed for nye nationale og internationale druer, herunder Cabernet Sauvignon, Touriga Franca, Syrah, Sauvignon Blanc og Chardonnay.

Lidt syd på igen, mellem Arruda og byen Lissabon, er den lille, men høj kvalitets hvidvin, region Bucelas. DOC Bucelas er ofte en frisk, sprød, tør, mineralsk og lavet med et minimum på 75 procent Arinto, undertiden med Rabo de Ovelha og Sercial. Der findes også mousserende Bucelas.

Kløften i bakkerne ved Peniche halvøen og byen Óbidos Que ligger DOC Obidos regionen i den centrum-østlige del af Lissabon. Regionen er blæsende og kølig. Dette er ideelle betingelser for dyrkning af druer til mousserende vine og faktisk kommer nogle af Portugals bedste mousserende vine fra Óbidos. DOC Lourinhã mellem Óbidos vinregionen og havet er noget køligere og mere blæsende. Denne DOC, hvis druer modnes med besvær, er begrænset til brændevin.

Den største DOC i Lissabon-regionen er Encostas de Aire, belligende i nord på de vestlige skråninger af bakkerne Candeiros Aire. Det er et natur skønt område med kalksten land, frugtplantager og olivenlunde samt vinstokke. Det er muligt at lave rige røde og moderne hvide. Men traditionelt fremstilles her vin med lav alkohol og højt syreindhold.

Meget lidt vin laves i dag i DOC Carcavelos og Colares. De to områder var engang berømte vinregioner ved kysten vest for Lissabon. Nu er det førsteklasses boligområde med strand og land, hvor der er andre lukrative former for arealudnyttelse end dyrkning af druer.

Carcavelos liggger vest for hovedstaden og gør i bittesmå mængder hedvin. De er næsten altid søde, hvor der bruges både røde eller hvide druer. Området grænser op til den store og verdenskendte surf strand Guincho. Garvesyreholdige røde vine fra Ramisco druer plantet i klitterne og forsigtigt aromatiske hvidvine baseret på Malvasia.

For Lissabon-regionen som helhed er de vigtigste traditionelle hvide sorter Arinto, Fernão Pires, Malvasia og Seara. Nye og de vigtigste røde er Alicante Bouschet, Aragonez, Castellan,Tinta Miúda, Touriga Franca, Touriga Nacional og Trincadeira, men mange andre nationale og udenlandske druer anvendes nu til VR-vine og DOC-vine.

Læs også:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.