Mad Fra Norditalien

Foodfare Blog Leave a Comment

Når man snakker om italiensk mad

Når man snakker om italiensk mad, så falder tanken for mange på pasta, pizza, spagetti eller pølser, men dette er kun en lille del af de italienske køkken, som har et meget varieret køkken. I Italienske køkken er der meget regionale variationer mellem nord og syd. Der er selvfølgelig sammenfald, men rejser man til Norditalien mod alperne eller til de nordligste kyster, så finder du madretter, der varierer væsentligt fra madretterne i Syditalien.

Risotto

I Norditalien

I Norditalien har pasta ofte en mindre ofte rolle i madretterne, mens det i stedet er ris, der ofte danner basen for mange lækre retter. Eksempelvis er Risotto, lavet af en lokal art der hedder Arborio, en meget almindelig ret i Norditalien. Der bruges bestemt kød og skinker fra lokale grise er et almindeligt syn i Norditalien og pølserne fra Norditalien er en fantastisk delikatesse. Endvidere er vildt er en favorit i Norditalien, ofte i form af Capriolo alla Valdostana.

Er man til vegetariske retter er der også masser af udvalg i de Norditalienske regioner. Polenta var tidligere i mange generationer mad primært for de fattige, men i dag kan denne majs-baserede ret findes i de fineste restauranter i Norditalien. Eksempelvis byder Piedmonte  på fondue – en ostedip af mælk, æg og lokale hvide trøffler.

kyst strækninger

Idet Italien har masser af kyst strækninger, så er der også rigeligt med madretter fra havet. Skaldyr kommer fra kysten overalt i landet og takket været moderne transport, så kan man finde friske fiskeretter overalt i Italien. Men det kan anbefales at prøve en karpe eller ørred, som lige er fanget i en af de mange norditalienske floder, så bliver man bestemt en udsøgt smagsoplevelse rigere, alt sammen uden særligt meget olivenolie, da smør er en mere almindelig ingrediens i Norditaliensk mad.

Selv meget enkle retter viser deres karakteristika i det Norditalienske køkken, og eksempelvis en Steak Tartar og sin helt egen personlige tvist i det Norditalienske køkken.

Kast dig ud i det Norditalienske køkken, og bliv mange spændende smagsoplevelser rigere.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *