Recolte brut, Dosnon, Champagne

Foodfare Blog Leave a Comment

Traditionen tro skal vi have champagne i december måned, men de 2 herrer bag årets, repræsenterer alt andet end en traditionel champagnehistorie. Nicolas Laugerotte og Davy Dosnon er født og opvokset i Champagne, men har i modsætning til 99% af alle champagneproducenter, kun arvet en enkelt hektar jord fra Davys bedstefar, og heller ikke haft en anden formue i ryggen der kunne finansiere opkøb. Det er meget sjældent at jord handles i Champagne, da ha prisen er verdens dyreste for landsbrugsjord, typisk omkring 1-1.2 mio. euro per hektar, men alligevel er det lykkedes de to herre at købe 1.2 hektar yderligere i det sydlige Champagne. Drevet af høje ambitioner om at skabe unikke champagner, har de gældsat sig i banken og investeret i udstyr og druer, og så driver de forretningen fra et lille ydmygt lokale i Avirey-Lingey, hvor jordsammensætningen minder mere om Chablis end hjertet af Champagne. Dette giver nogle meget spændende vine, der igennem de seneste år er blevet hypet og rost meget, hvorfor de også er at finde på flere 2 og 3 stjernede Michelin restauranter i London, Paris og resten af Frankrig. Herhjemme kan de blandt andet nydes på Kadeau.
Den meget begrænsede produktion betyder at de har fravalgt vintagechampagner, da de ikke har kapacitet til at have flasker liggende de krævede år i kælderen. Men grundet mulighederne i jordforholdende i La Côte des Bar, er det alligevel lykkedes dem at skabe komplekse safter med nærmest burgundiske udtryk i næse og mund, der med fordel kan drikkes af hvidvinsglas. Vi har valgt deres Recolte Brute bestående af 70% Pinot Noir og 30% Chardonnay, der med en lav dosage på 5 gram er en extra brut champagne, hvor terroiret virkelig kommer til udtryk. Drik den til alt andet end kransekagen!!

Udover at være en fremragende champagne der normalt koster 349 kr. ved champagnebutikken.dk, så er det også en teaser til den næste Bizon smagning, der kommer til at finde sted fredag den 5. februar. Det er nemlig lykkedes os helt ekstraordinært at få Nicolas til Danmark for første gang. Til smagningen vil han fortælle deres historie og give os mulighed for at smage hele deres program lige fra entry champagnerne til deres mest eksklusive champagner. Så skynd jer allerede nu at sætte kryds i kalenderen, der kommer snart info ud om lokation og billetkøb.

Champagne er uløseligt forbundet med premium brands, der poster millioner i markedsføring og blærer sig med fest og glamour. I takt med den generelle udvikling på den gastronomiske scene, hvor fokus er på kvalitet, oprindelse og godt håndværk, er der dog også indenfor champagne sket en stor udvikling. Både forbrugerne og restauranterne ønsker i stigende grad champagner, hvor oprindelsen (terroir) og historien spiller en rolle i det færdige produkt. Samtidig efterspørges ærlige champagner uden tilsætningsstoffer, hvor fokus er på godt håndværk og kvalitet fremfor branding og masseproduktion. Langt hen af vejen den samme udvikling som er sket med andre vine, og med mikrobryggerier, mejerier osv. herhjemme. Når markedsføringsomkostningerne og diverse mellemled skæres fra, bliver det muligt at få en meget høj kvalitet til fordelagtige priser.

Dette har især restauranterne herhjemme i stigende grad fået øjnene op for og ved en hurtig gennemgang af vinkortet hos de danske Michelin restauranter, er det de mindre champagneproducenter der fylder, og mange gange anvendes som både aperitif og til maden. Champagne har nemlig ekstremt mange anvendelsesmuligheder og seriøse mikroproducenter fra hele regionen, laver ting som kan være meget forskellige, kva alsidigheden i jordbund og geografi.
Til denne smagning har vi for første gang nogensinde fået Nicolas Laugerotte fra Champagne Dosnon til Danmark, hvor han vil fortælle deres meget atypiske champagnehistorie samt give mulighed for at smage hele paletten af deres champagnesortiement. Champagne Dosnon er en af de allermindste producenter i Champagne, men til trods for dette er deres champagner blevet hypet og rost meget igennem de seneste par år, hvorfor de også er at finde på flere 2 og 3 stjernede Michelin restauranter i London, Paris og resten af Frankrig.
Der vil være snacks og fingermad, ligesom der efter champagnesmagningen vil være bællevin og rester fra Bizon. Gå ikke glip af denne unikke mulighed for at smage en række fantastiske champagner.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.