Spar penge i køkkenet med disse mad sparetips

Foodfare Blog Leave a Comment

Sådan kan du spare penge på din madlavning. Nemme sparetips!

Læs mere om hvilke tilberedningsmetoder der er mest energi effektive, så du sparer penge i køkkenet og hjælper miljøet.

Det er økonomisk bedre at lave sin egen mad, i forhold til at spise ude på en restaurant. Men vidste du, at op til 15 procent af elforbruget i hjemmet faktisk bliver brugt på at lave varme måltider. Elektricitet bliver dyrere og dyrere, og derfor er det en god ide at tænke sig om og finde måder at spare på mængden af elektricitet vi bruger. Derudover vil dit mindre energiforbrug medvirke til at reducere drivhusgasser.

Hvordan din energiforbrug ser ud afhænger af den type brændstof du bruger. Kun 10 procent af indbygnings ovne og grill er gasovne, og gas ovne varmer hurtigere op og kan være tre gange mere energi effektive end el. Den bedste gas ovn har en elektrisk ventilator til at hjælpe med at sprede varmen jævnt.

Du kan spare strøm ved at slukke for strømmen før og efter kogning. Electriske varmluftsovne bruger omkring 20 procent mindre energi end en standard el ovn og har en kortere opvarmningstid. Uanset hvilken ovn du har, kan du spare strøm ved at slukke for ovnen et stykke tid før maden er færdig.

Du behøver ikke at forvarme ovnen, hvis du laver mad som skal have mere end 30 minutter, og du kan slukke en elektrisk ovn 10 minutter før den foreslåede tilberedningstid. Bare vær forsigtig med kager, som har brug for præcise tider og temperaturer.

• Lidt sparetips om kogeplader

Energi venlige gas kogeplader er at foretrække, fordi de er nemmere at styre. Keramiske kogeplader er mere energieffektive end konventionelle, men induktion slår alle andre kogeplader – temperaturkontrollen sker øjeblikkeligt, og varmen går lige ind i panden, hvilket gør denne metode dobbelt så hurtigt som en keramisk kogeplade og 40 procent hurtigere end gas. Hvis du elsker stir-fry mad, er dette ikke så velegnet, da woks ikke fungerer godt på disse kogeplader.

• Et godt sparetip er at altid lægge låg på gryder når du laver mad – dette fremskynder tilberedningen med op til 6 pct.

• Det nye smarte damp gryder med flere lag giver dig mulighed for at tilberede mad på én kogeplade og det er en god og effektiv måde at spare energi på. Desuden er det meget sundt at dampe sine grøntsager.

Skær grøntsager i små stykker for at koge dem hurtigere.

• Overvej at købe en trykkoger – det koger grøntsagerne på omkring en fjerdedel af tiden. Vær sikker på at dine pander passer til størrelsen af ringene på komfuret, for at stoppe at varme slipper ud på begge sider.

• Kog vand i en kedel i stedet for en gryde – det er hurtigere og mere økonomisk.

Hvis du tænker på at købe et nyt køleskab, fryser, komfur eller opvaskemaskine, så sørg for du vælger en energispare model.

Brug din ovn med omtanke!

Spar tid og penge ved at lave mad til flere dage ad gangen. Brug en dag på at bage eller lave gryderetter. Hvis du tilbereder flere retter af gangen til både at spise idag og fryse til en anden dag, kan du spare at tænde for ovnen.

Lad være med at kigge til maden under tilberedning mere end nødvendigt. En åbning af ovndøren får temperaturen til at falde med 2C.

Tilberedning af frossen mad tager længere tid, så tag retten op af fryseren dagen før, og lad den tø op natten over i køleskabet. Hvis du skal tilberede en kylling så tag den ud af køleskabet lidt før tid, og få den på stuetemperatur før du sætter den i ovnen.

Hold op med at bruge grill i ovnen. Når du griller mister ovnen varme. Hvor det er muligt, så prøv at bruge brødristeren eller en stegepande i stedet for grillen.

Få mest ud af mikrobølgeovnen

Mikrobølgeovne sparer i gennemsnit omkring halvdelen af den energi, der anvendes af en elektrisk ovn eller kogeplade. Selvom det er hurtigere at opvarme mad i en gryde på gaskomfur end i en elektrisk ovn, er en mikrobølgeovn endnu bedre. Næste gang du skal lave bagte kartofler, så giv kartoflerne et forspring i mikrobølgeovnen, og slut af i ovnen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.