Trends i Det Danske Køkken

Foodfare Blog Leave a Comment

Madlavning: fra færdighed til hobby

Samtidig med at salgstallene for flotte kogebøger er steget og steget, laves der mindre og mindre mad fra grunden i de danske køkkener. Husmoderen og hendes færdigheder er på godt og ondt næsten forsvundet. Mens færre behersker de grundliggende madlavningsfærdigheder, er der måske en tendens til, at nogle få tager madlavningen op og dyrker den som en hobby eller måske ligefrem en kunst.

Det nye nordiske køkken

Lokale og kun let forarbejdede råvarer i en utraditionel kombination. Hvide asparges med pocheret æggeblomme og skovmærkesauce på Noma er et eksempel på en af Ny Nordisk Mads ansigter.

Ny nordisk mad er en treårig projektgruppe under Nordisk ministerråd, der fra 2007-2009 finansierer forskellige projekter med det mål at skabe et regionalt køkken.

Det skal ske ved at bruge lokale, bæredygtigt producerede råvarer af lav forarbejdningsgrad og formidle om deres oprindelse i Norden. Maden skal være sund, samtidig velsmagende og skal “forene nordiske tilberedningsmetoder med nye impulser udefra”. Den kendte madentrepenør Claus Meyer er del af projektets styregruppe.

Kritik af det danske madkøkken

Den danske madkultur kritiseres undertiden stærkt af gastronomer og – uafhængigt deraf – af ernæringseksperter. Forfatteren og historikeren Søren Mørch har karakteriseret det danske køkken som et “affaldskøkken” af fad, sød og ukrydret “babymad”, hvor mælkesmag og sødt er de centrale elementer. Han mener, at denne smag opstod, fordi en eksportrettet dansk fødevaresektor gjorde danskerne til “afløbsrende” for de produkter, der blev til overs, når bacon og smør var solgt udenlands. Skummetmælk, kødrester, som kun er velegnet til hakning, og erstatningsproduktet margarine er produkter, som Søren Mørch betegner som rester.

Uafhængigt af denne kritik af retter og måltider fra kulinarisk og kulturelt hold kritiseres også det ernæringsmæssige i f.eks. forholdet mellem kød, tilbehør og salat på tallerknen. Ernæringsoplysning forsøger, at få danskerne til at blive sundere ved at spise mindre kød, fedt og sukker, men flere grove grønsager. I stedet for en sundere ernæring bliver resultatet dog ofte dårlig samvittighed og et syn på maden, som noget der blot er det korrekte brændstof for kroppens maskineri.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *