Vinsmagning

Vinsmagning

Foodfare Blog Leave a Comment

At mødes over flaske vin er vist noget folk har gjort i årtusinder

At mødes over flaske vin er vist noget folk har gjort i årtusinder. På et eller andet tidspunkt begyndte man at sammenligne de vine man drak og vinsmagningen var opfundet. I dag er det nok mest en god undskyldning for at dele en hyggelig hobby med dejlige mennesker.  Selv har jeg arrangeret en ganske pæn mængde vinsmagninger.

Jeg deler vinsmagninger op i to kategorier

Jeg deler vinsmagninger op i to kategorier: Selvsmagninger og professionelle smagninger. Selvsmagningen er den, hvor en eller flere af deltagerne tager flasker med. Den professionelle indbefatter derimod en eller flere, der arbejder med vin og holder oplæg om deres sortiment. Ofte vil det være en importør/forhandler.

Der er mange fællestræk ved de to slags og nedenfor lister jeg 5 punkter, du bør have styr på inden du inviterer.

Grej

Grej: Helt basalt, så skal der være ordentlige vinglas, vandglas, en spyttespand og måske en karaffel. Har du det ikke selv, så kan du helt sikkert låne dig frem. En spyttespand kan i en snæver håndvending have et dagligt liv med gulvvask, og så kommer den også med et praktisk håndtag. Karafler kan fint være formet som en Margrethe-skål. Brug hellere pengene på vinen og glassene.  Nogle professionelle tager selv grej med, og det er jo kun rart.

Fast føde

Fast føde: Uden mad og drikke duer helten ikke. Drikkevarerne er der forhåbentlig styr på, men som aftenen skrider frem, begynder maverne at knurre. Det kan være alt fra hvidt brød (smagsneutralt) over tapas til egentlige retter. Husk at afstemme det med vinen.

Målgruppe

Målgruppe: Hvem kommer, og hvad kan/vil i. For nogle er det måske deres første vinsmagning, og de har aldrig tænkt over andet end prisen på skiltet i Netto. Andre har igennem flere år kedet selskaber ihjel med lange tirader om glassets røde saft i forskellige årgange. Et eller andet sted skal ambitionsniveauet passe til målgruppen og lad gerne folk præsentere sig selv med et par stikord om deres vininteresse. For en udefrakommende vinmand er det her guld værd, så de kan tilpasse deres ordstrøm og forklaringer til lytterne.

Tema

Tema: Tænkt lidt kreativt over temaet, så det ikke bare bliver Bordeaux, men hellere vine til samme pris i forskellige områder af Bordeaux. Eller en europæisk vs en oversøisk på samme drue. Skal du ud i fx en Tour de France, kan det være en god ide at dele områder ud, så en dækker bourgogne og en anden dækker Rhône. Og lige netop ved selvsmagningen er det en rigtig god ide, at alle tager en eller to forskellige vine med selv, så alle føler de skal bidrage og har tænkt lidt over temaet. Faktisk skal de helst være to, da man så kan gøre temaerne lidt mere udfordrende. Derudover er man også sikker på, at man ikke løber tør. De professionelle synes også tit, at de skæve temaer er sjovere. Jeg har lige i et års tid kørt med temaet ’Udkants-Italien’ og oplægsholderne var begejstrede for, at nu kunne de endelig vise deres elskede skæve drue lavet langt uden for alt, hvad der hedder DOCG. De vil jo også gerne udfordres.

God tone

God tone: Det skal være hyggeligt og de fleste vinelskere er hyggelige mennesker, så det løser næsten sig selv. Men husk lige på, at man bør respektere dem, der præsenterer vinen. Lad lige oplægsholderen tale i de få minutter og lyt til, hvad der rent faktisk bliver sagt. Er der kritik af vinen, så vær ærlig, men hold det i en pæn tone og gå efter vinen, ikke manden.

Salg

Salg: Husk altid at man kan få at vide, hvor vinen kan skaffes. Er der en professionel tilstede så respekter, at de også er på arbejde og giv dem plads til salg. Er vinene gode nok vil mange jo også gerne købe, og ind i mellem vågner man op med en stor regning og prøver at huske, om vinen nu også var så god. Ellers må man krydse fingre for, at den bliver det efter noget tid i kælderen.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.