Gå på opdagelse i kaffens smagsverden

Undrer du dig nogle gange over, at der findes så mange forskellige kaffeposer i supermarkedet? Det er uden tvivl en af de hylder i ethvert supermarked hvor udvalget er størst.
Men køber du ligesom de fleste danskere den samme kaffe hver gang – og tit også den samme kaffe, som dine forældre købte, har du heller ingen idé om hvad alle de forskellige typer af kaffe repræsenterer.

Husk dine forpligtelser (h2)

jagtetiske regler som Naturstyrelsen og Vildtforvaltningsrådet har udarbejdet, og disse skal sørge for at jagten foregår i den rigtige jagtmoral. Ud over dette, så skal du også hvert eneste år indberette hvad du har skudt i året der, er gået.

Når du går på jagt, skal du også være opmærksom på at der er forskellige jagtsæsoner i løbet af året, og det er derfor ikke tilladt fx at skyde rådyr året rundt. For at sikre at bestanden kan bestå og formere sig korrekt er der forskellige jagtsæsoner til de forskellige vilde dyr i Danmark.

Du skal bestå en jagtprøve (H2)

Vil du gerne gå på jagt, så kan du ikke bare gå ud i skovene med et våben for at skyde dyr. Først og fremmest skal man have et gyldigt jagttegn når man skal gå på jagt i Danmark. For at man kan få et jagttegn i Danmark skal man være fyldt 16 år og så skal man bestå jagtprøven eller være registreret i jagttegnsregisteret.  Den prøve man skal bestå er både praktisk og teoretisk. Den teoretiske del består af en række spørgsmål som skal besvares, og den praktiske del består af, at man skal kunne håndtere et skydevåben korrekt og med respekt. Jagt handler især om at kunne afstandsbedømme om det er forsvarligt at skyde et dyr, og dette er også en del af den praktiske prøve.

Jagttegn (h2)

For at du kan få et jagttegn kan du bl.a. tage kurser rundt omkring i Danmark. Dette kan både foregå i de mindre danske byer og i de største danske byer. Du kan fx tage jagttegn i København eller jagttegn i Århus, men også Svendborg, Fredericia eller Hjørring. Vil du gerne tage jagtprøven for at få et gyldigt jagttegn, så kan du gøre det i perioden 15. april til 30. juni eller 15. september til 31. oktober. Husk at hvert 10. år skal dit jagttegn fornyes ellers kan du miste det. Bryder du våbenloven eller bliver dømt for vold, så kan du også miste dit jagttegn.

Hvad definerer smagen i kaffe?

Der er flere forskellige faktorer der påvirker smagen i en kaffe. Faktisk kan man opnå flere smagsnuancer i kaffe end i vin. En af de afgørende og grundlæggende elementer i kaffesmag er kaffebønnen. Der findes et utal af forskellige kaffebønner, der alle sammen er forskellige fra hinanden. Dog kan man inddele alle de forskellige kaffebønner i to overordnede kategorier:

  • Arabica
  • Robusta

Den store forskel på disse overordnede kaffebønnetyper er, at Arabica er mere porøs, modtagelig overfor sygdom og har et lavere koffeinniveau, mens robusta er mere (sjovt nok) robust og indeholder 10x så meget koffein som arabica-bønner.

Risteprocessen er altafgørende

Udover selve kaffebønne-typen er en altafgørende faktor for smagen, hvordan bønnerne ristes.
Man kan riste kaffebønner lyst, medium eller mørkt (groft sagt) hvor alle forskellige grader af ristning skaber forskellige grader af karameliseringer og dermed smagsnuancer.

Hvad skal du så købe fremadrettet?

Hvis du er nysgerrig på at udforske alle de forskellige kaffetyper og dykke ned i verdenen af kaffesmage, er det fuldt forståeligt.

Men hvor skal du starte?

Det er dyrt og du kommer til at spilde meget kaffe, hvis du skal købe 400g poser af samtlige forskellige typer på hylden i Brugsen…

Det er her en Nespresso maskine med dertilhørende kapsler rent faktisk er fuldstændig genial. Du køber kun kapsler til enkeltkopper og du har mulighed for at udforske en næsten uendelig mængde af forskellige kaffetyper med forskellige nuancer i smagen. Så det vil være rådet herfra – at gå på opdagelse i kaffens verden med Nespresso.